19.09.2019

Is jouw website al digitaal toegankelijk?

Je kunt nu bijna niet meer zonder het internet en computers. En veel mensen willen dat ook helemaal niet missen. Daarom is digitale toegankelijkheid belangrijk én verplicht voor de (semi-)overheid. Als websites goed in elkaar zitten kunnen ze door iedereen worden gebruikt, ook door bezoekers met een functiebeperking. Zo kan echt iedereen meedoen. Nog steeds zijn veel websites niet voor iedereen toegankelijk, terwijl websites van de overheid gepubliceerd na 23 september 2018 uiterlijk op 23 september 2019 moeten voldoen aan de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) richtlijnen.

Uit recent onderzoek blijkt dat 80% van (semi)overheid onterecht denkt dat hun website voor iedereen toegankelijk en bereikbaar is. Europa gaat hier strenger op toezien. Als websites en webapplicaties goed ontworpen en gecodeerd zijn, kunnen mensen met een functiebeperking er optimaal gebruik van maken. Digitale Toegankelijkheid en Cybersecurity zijn twee kennisgebieden die nauw met elkaar verbonden zijn. SafeHarbour en Cardan hebben hun kennis gebundeld om zowel aan de toegankelijkheidskant, als aan de kant van security de publieke sector te bedienen.

4 miljoen mensen met een functiebeperking

Digitale toegankelijkheid houdt niet alleen rekening met mensen met een functiebeperking, maar ook met senioren en mensen die bijvoorbeeld een tijdelijke beperking hebben. Denk bijvoorbeeld aan iemand met een gebroken arm die de muis niet kan gebruiken. Of iemand die in een stiltecoupé een video probeert te bekijken zonder oordopjes.

25% van de Nederlandse bevolking heeft een of andere vorm van een functiebeperking. Daarmee zijn er in Nederland maar liefst 4 miljoen mensen die (nog) niet optimaal gebruik kunnen maken van websites, apps en documenten.

Technische kant van digitale toegankelijkheid

De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.1) zijn internationaal opgestelde richtlijnen die ontwikkelaars van websites helpen om deze toegankelijk te bouwen. Deze richtlijnen gaan uit van 4 principes voor toegankelijkheid: web content moet Waarneembaar, Bedienbaar, Begrijpelijk en Robuust zijn.

Deadlines wetgeving

Websites en mobiele apps van overheidsinstanties moeten volgens een stappenplan aan de toegankelijkheidsrichtlijnen gaan voldoen. Dit alles is vastgelegd op 1 juli 2018 in het besluit Digitale Toegankelijkheid. Dit is een Algemene Maatregel van Bestuur op basis van de wet Digitale Overheid die het toepassen van de standaard voor toegankelijkheid (EN 301 549) een wettelijke verplichting maakt voor overheidsorganisaties.

De deadlines om te voldoen zijn als volgt:
• websites gepubliceerd na 23 september 2018 uiterlijk op 23 september 2019
• websites gepubliceerd vóór 23 september 2018 moeten uiterlijk 23 september 2020
• Mobiele applicaties uiterlijk 23 juni 2021

Cardan Technobility

Cardan Technobility is expert op het gebied van Digitale Toegankelijkheid. Zij helpen overheden en bedrijven om hun digitale dienstverlening via websites en apps voor iedereen toegankelijk te maken. Cardan Technobility is bevoegd om de internationale (WCAG 2.1) en Europese (EN 301 549) toegankelijkheidsrichtlijnen te inspecteren voor het waarmerk drempelvrij.nl. In gezamenlijkheid bieden wij (overheids)klanten diensten aan om de toegankelijkheid en veiligheid van websites te garanderen. Graag informeren wij je over hoe we je kunnen ondersteunen. Je kunt ons bereiken via telefoonnummer 085 – 30 30 279 of per e-mail naar erwin@safeharbour.nl

Categorie: Nieuws Wetgeving