Ethische hacker SafeHarbour
03.11.2016

Is en blijft hacken noodzakelijk voor de online veiligheid?

Hackers: vaak dé criminelen van de 21ste eeuw genoemd in de media. Niet zo gek als je nagaat wat voor activiteiten hun achter hun naam hebben staan: virussen verspreiden, informatie stelen, bedrijven chanteren en natuurlijk netwerken lamleggen. Maar hoe is hacken dan toch noodzakelijk voor de online veiligheid, voor zowel privé- als zakelijk gebruik?

Helpen door te hacken

Ethische hackers handelen veelal uit moraliteit. Ze vinden het simpelweg een uitdaging om te kijken in hoeverre ze een systeem kunnen binnendringen. In plaats van dat ze deze informatie dan voor zichzelf houden, stelt de hacker de eigenaar van de website op de hoogte van de zwakke plek(ken). Deze frisse blik op jouw website kan veel (ernstige) schade voorkomen.

Maar hacken blijft toch strafbaar?

Hacken is zeker strafbaar. Alleen als je je aan bepaalde voorwaarden houdt, kun je als hacker strafvervolging voorkomen. Deze voorwaarden voor ethische hackers staan beschreven in de Leidraad van Responsible Disclosure, opgesteld door National Cyber Security Centrum (NCSC). Maar desalniettemin blijft het ‘slechte imago’ van hackers. Het gebeurt vaak genoeg dat ethische hackers met argusogen worden aangekeken omdat ze een misstand aan de kaak hebben gesteld.

Is dit slechte imago dan onterecht?

Als je aan een hacker denkt, dan denk je al gauw aan een criminele computernerd, maar het tegendeel is waar: hackers (de ethische- en criminele hacker) komen in alle lagen van de samenleving voor. Van kinderen tot volwassen, mannen en vrouwen. Van deze groep hackt slechts een klein percentage voor eigenbelang. Het overgrote deel doet het vanuit ethisch oogpunt; zwakheden in systemen proberen te vinden, zodat het internet een veiliger omgeving is en blijft.

Daarbij blijkt dat veel bedrijven het uitermate op prijs stellen als hackers zwakheden melden. Zelfs zo erg dat er steeds vaker hackers betaald of gevraagd worden om dit te doen.

Maakt hacken dan noodzakelijk?

Nu ons leven zich steeds meer naar online verschuift, is een garantie op online veiligheid belangrijk. Het internet heeft een duistere kant waar je informatie en tools omtrent hacken simpelweg kan kopen, zodat criminele hackers niet over uitzonderlijke talenten of informatie hoeven te beschikken. Dit allemaal maakt ethische hackers belangrijker. Een ethische hacker kan je als het ware zien als de online beveiliger. Daar is niks gevaarlijks aan. Het is gewoon noodzakelijk.

Worstel jij ook met online veiligheid? Neem dan contact met ons op

Wil jij ook weten hoe jij ervoor staat met de veiligheid op jouw website? Guardian360 scant en monitort jouw diensten en webapplicaties.Neem contact met ons op per e-mail of door te bellen naar 085 208 208 9. Dan kijken we samen hoe jouw organisatie ervoor staat met het voorkomen van datalekken en hacks.

 

Categorie: IT security